Vakfımız Sağlık Kurulu tarafından hazırlanan COVİD 19 (Coronavirüs) hakkında genel bilgiler ile dikkat edilecek hususlar maddeler halinde aşağıda verilmiştir.
COVİD 19 (CORONAVİRÜS) SALGINI
COVİD 19 (Coronavirüs); Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen, hızlı yayılabilen, bulaşıcılığı yüksek bir virüsün neden olduğu bir çeşit Grip Salgınıdır. Bilinen virüs çeşitlerinde farklı olarak mutasyona uğramış olması nedeniyle şimdilik mevcut ilaçlarla ve tıbbî destek imkanları ile yapılmaktadır.
Telaş yok, önlem var.
Daha evvelde insanoğlu, bu gibi salgınlarla defalarca karşılaştı ve o zamanki zor şartlara ve bilgi eksikliğine rağmen çoğunu atlattı. Günümüzde tıbbi, bilimsel mücadele imkanlarımızın eskiye nazaran çok daha iyi olması nedeniyle bilimsel önerilerin titizlikle uygulanması durumunda dünyayı etkileyen bu grip salgını da atlatılacaktır.
COVID-19 (CORONAVİRÜS HASTALIĞI) NASIL BULAŞIR?
Virüsten insana yakın temasla, bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.
COVID-19 (CORONAVİRÜS HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.
COVİD-19 ENFEKSİYONUNDA KİMLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?
COVİD-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.
- Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.
- Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.
- Hastalık, başta 60 yaş üstü grup olmak üzere yaşa bakmaksızın tüm insanları etkilemektedir.
Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:
- 60 yaş üstü olanlar
- Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar:
- Kalp hastalığı
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Kronik Solunum yolu hastalığı
- Kanser gibi
- Sağlık Çalışanları
COVID-19 (CORONAVİRÜS HASTALIĞI) TANI NASIL KONUR?
Yeni Coronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve bakanlıkça belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.
COVID-19 (YENİ CORONAVİRÜS HASTALIĞI)'NA YAKALANMAMAK İÇİN ÖNERİLER
- Devletimizin ve yetkililerin (Sağlık Bakanlığı) uyarılarını dikkate alarak zorunlu olmadıkça evden çıkmamalı, 20-65 yaş arasında olup, zorunlu olarak dışarıya çıkmak zorunda kalırsak kısa sürede işlerimizi bitirip evimize dönmeliyiz.
- Virüsün damlacık yoluyla bulaşmaması için dışarıda karşılaştığımız insanlarla en az 3 adımlık (2 Metre) sosyal mesafeyi korumalı, hasta insanlarla temastan kaçınmalı, kişisel koruyucu Maskelerimizi usulüne uygun bir şekilde takmalıyız.
- Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kâğıt mendil ile örtülmeli, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanmalı, mümkünse kalabalık yerlere girmemeli, eğer girmek zorunda kalıyorsak ağız ve burnumuzu kapatmalı, koruyucu tıbbi maske kullanmalıyız.
- Bu süreçte misafirliğe gidilmemeli, misafir kabul etmemeli, özellikle kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmalı, evden dışarı çıkmayarak tedavi gereksinimimizi en aza indirmeliyiz.
- Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gitmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla teması en aza indirmeliyiz.
- Dışarıda özellikle çok insanın dokunduğu, kapı kolu, asansör düğmesi, otobüs, metro gibi toplu taşıt araçları, musluk başı, sabit ve yürüyen merdiven korkulukları, market Pazar araba ve sepetleri, kâğıt ve metal para gibi nesnelere mümkün olduğunca dokunmamalı, alışverişlerde varsa temassız kredi kartı kullanmalıyız.
- Eve gelince ayakkabılarımızı mümkünse dezenfekte dilmiş bir bezle silmeli, naylon bir torbaya koyarak balkona koymalı, banyoya gidip ellerimizi en az 20 saniye usulüne uygun bir şekilde sabunla yıkamalı, ellerimizi yıkamadan ağız, burun ve gözlerimizle temas ettirmemeliyiz. Normal sabun yeterli olup, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmalıyız.
- Eve getirdiğimiz yiyecek, içecek ve diğer eşyaları birkaç saat balkonda havalandırmalıyız. Acele kullanmak zorunda olanların yıkanabilecek olanları deterjanlı, sabunlu veya sirkeli su ile yıkamalıyız.
- Ev ve odalarımızı sık sık havalandırmalı, kişisel havlu ya da kâğıt havluyu tercih etmeli, bulaş’tan şüphelendiğimiz giysilerimizi en az 60 derece sıcaklıkta çamaşır makinasında yıkamalıyız.
- Virüs bağışıklık düzeyi zayıf olan insanları daha fazla etkilediğinden, uykumuzu almalı, iyi beslenmeli ve moralimizi yüksek tutmalıyız. Evde mutlak surette sebze ve meyve tüketmeli, direncinizi yüksek tutacak, limon, greyfurt, portakal, tereyağı, bal, ceviz gibi sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat etmeli, çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalı, iyi pişmiş yiyecekleri tercih etmeliyiz.
- Bol bol kitap okuyarak veya evde yapmanız gereken beklemiş tüm işleri yaparak, zamanınızı değerlendirmeli, konu ile ilgili haberleri, yetkili, resmî ve güvenilir kaynaklardan öğrenmeliyiz.
- Yüksek ateş, öksürük veya nefes darlığından en az birisi varsa telaşlanmamalı, soğukkanlı hareket etmeli ve 184 nolu telefonu arayarak hareket tarzımızı öğrenmeliyiz. Ulaşamazsanız 112, 155 veya 156 nolu telefonlarından birini arayıp yardım istemeliyiz.
Unutmayın; Coronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir.
ŞANLIURFA VAKFI SAĞLIK KURULU ÜYELERİ
- Prof.Dr. Haluk YETKİN Sağlık Kurulu Başkanı
- Mustafa GÜLPINAR Vakıf Yönetim Kurulu Sağlık sorumlusu
- Doç.Dr.Engin kOYUNCU Üye
- Doç.Dr.Sinan DAL Üye
- Uzm.Dr.Servet ERBAŞI Üye
- Uzm.Dr.Muktim ŞELLİ Üye
- Uzm.Dr.DOĞAN İŞCANLI Üye
- Uzm.Dr.Serhan AKKUŞ Üye
- Uzm.Dr.Gülhan AKSOY Üye